Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Biodling som försörjning – KRAV certifiering

Biodling med KRAV

På en gård i Uppländska Vänge finns ett familje-företag som hållit på med biodling professionellt i närmare 30 år. Verksamheten sysselsätter flera anställda, både hel- och deltid samt säsongs-anställda.

Traditionell honungsproduktion med hållbarhet är inriktningen och företaget är med sina 1000 bisamhällen en av Sveriges största KRAV-certifierade biodlingsföretag. 

Grundaren, Göran Sundström som är en av få bimäster, övergick till KRAV 2003 med hållbarhet och bihälsa i fokus. I företaget finns en veterinär, Emmy Sundström med något så ovanligt som bikomptetens inom sitt yrke. Hon är ansvarig för bihälsan och drottningodlingen som är självförsörjande med 500 odlade drottningar om året. 

Inriktningen KRAV är dyrare än traditionell biodling att driva, den kräver mer administrativt arbete med anspråk på dokumentation från myndigheten. Materialet i bikuporna ska till hälften bestå av naturmaterial vilket är tyngre att hantera för biodlaren. Det har dock sina konkurrensfördelar att vara certifierad då det är lättare att komma in hos grossister. En tredjedel av honungen som säljs i dagligvaruhandeln är KRAV-märkt. Företaget hanterar cirka 80 ton honung om året varav 50 ton köps in från andra KRAV-biodlare. All honung tappas upp på burk i egna lokaler på gården.

Inom KRAV-certifierad biodling ska bigårdar placeras vid obesprutade odlingar eller platser med naturligt drag från skog och mark. Verksamheten följer regelverk för hållbarhet och det ombesörjs bland annat genom att använda solceller samt eldriven lastmaskin. Att miljövänligt producera 30 ton honung per år, kräver sin logistik och utrustning.