Mer än bara honung

Biodling i Sverige ger försörjning till flera olika yrkeskategorier. Som biodlare kan du försörja dig på de produkter bikupan ger och du kan sälja tjänster till lantbruket. Det finns också andra som försörjer sig på biodlingen.

Det finns också andra som försörjer sig på biodlingen. Här är några exempel: redskapshandlare förser branschen med material och biodlarutrustning. Grossister och “tappare” köper upp större mängder honung, tappar på burk och säljer vidare. Dagligvaruhandeln är en stor uppköpare av biprodukter. Snickerier, mekaniska verkstäder, logistik- och transportföretag sysselsätts också av biodlingsbranschen.

Det finns många fruktbara samarbeten mellan biodlingen och lantbruket, till exempel med LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) och SFO (Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare).

Rubrik 900

Underrubrik 500

ATT VARA BIODLARE kan börja som ett intresse och något du sysslar med på din fritid men du kan också vara yrkesbiodlare och livnära dig på vad bikupan ger.

DROTTNINGODLING

Som biodlare kan du arbeta med avel och föda upp drottningar både för eget bruk och till försäljning. Vissa biodlare specialiserar sig på drottningodling och gör det i större skala som förser biodlingssektorn med bidrottningar från seriösa avelsprogram.

BULKHONUNG

Det finns grossistföretag som köper upp stora mängder honung. Biodlaren behöver då inte tappa upp honung på burkar och etikettera utan säljer den slungade honungen bulkvis. Biodlaren kan också köpa bara själva tappningstjänsten och säljer sen sin egen honung vidare. 

AVLÄGGARE

Gör biodlaren som svärmföre-byggande åtgärd (konstgjord svärm), för att föryngra bigården, utöka biodlingen och som ett avelsarbete. Vissa biodlare är specialiserade på att arbeta med avel genom avläggare och förser biodlingsbranschen med fler bisamhällen.


FÖRUTOM ALLT som kommer från bikupan finns det en mängd andra produkter och grenar du som biodlare kan försörja dig på.

BIODLINGSREDSKAP

Biodlaren behöver mycket material och redskap för att sköta biodlingen. Det finns företag specialiserade på biredskap som bikupematerial, kläder, verktyg, utrustning för att skörda honungen och glasburkar för att tappa honung i, för att nämna en bråkdel av det som behövs. Som biodlare kan du vara verksam som återförsäljare till biredskap och förse andra biodlare lokalt med material.

PRODUKTFÖRÄDLING

Småskaligt mathantverk, livsmedelsförädling och kosmetik kan vara verksamheter för biodlaren. Exempel på förädlade biprodukter som räknas in här är smaksatt honung, senap sötad med honung, bivaxsalva eller cerat. All produktförädling, oavsett i vilken form den bedrivs, är omgiven av en omfattande lagstiftning. Det gäller stora som små företag vid försäljning av livsmedel, läkemedel och skönhetsprodukter.

APITERAPI

En gammal kunskap om hur man använder biprodukter med dess hälsofrämjande egenskaper. Kunskapen har funnits i tusentals år och används inom folkmedicinen i stora delar av världen. Sverige har inte kvar traditionen men intresset har börjat öka även här.


Bli medlem – det lönar sig


Utöver ditt medlemskap, får du som medlem ta del av ett antal förmåner från våra olika samarbetspartners.

Läs mer …


Biodlingsföretagarnas medlemstidning syftar till att utveckla yrkesbiodlingen i Sverige.

Läs mer …


Som medlem i Biodlingsföretagarna syns du med dina uppgifter i vår karta med andra biodlare.

Se kartan här …


På dina medlemssidor finns ett utbyte med varor och tjänster inom biodlingen.

Logga in …