Honungsfusk ett hett ämne

Nya rapporter om honungsfusk och pressreleaser i ämnet har publicerats på flera håll i Europa. I Sverige har en dom nyligen fallit i ett uppmärksammat mål där en bedragare försökt få ut kinesisk honung som svensk på marknaden.

Vi har länge varit bekymrade för situationen på vår inhemska marknad där många sitter med honung utan möjlighet att leverera. Ett ”honungsberg” där det spekulerats om att det orsakats av en överetablering av biodlare och att vissa tappare inte köper pga överfyllda lager.

Samma problem i hela Europa

Det kan vara ännu större problem i vissa länder vilket blev uppenbart när honungsfusket diskuterades på EPBAs (European Professional Beekeeping Association) senaste möte. De stora tapparna av honung ratar den inhemska honungen för att möta den inflationsdrabbade livsmedelsmarknaden med import av lågprishonung från främst Kina.

Biodlingsföretagarna lyfter ämnet i medlemstidningen Gadden nr.1 som kommer ut vid påsk. Du kan ta del av länkar till mer information och de två rapporterna om honungsfusk här på sidan.

PDFer att ladda ned:

Länkar till pressreleaser: