Mästarbrev

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).

Mikael Sundström, styrelsemedlem i Biodlingsföretagarna och biodlare sen 23 år tillbaka gick under 2022 utbildning för att få Gesällbrevet och under hösten 2023 fortsatte han sin utbildning för att ta sitt Mästarbrev.

Vi passade på och ställde fem frågor till Mikael.

Vad fick dig att satsa på att ta både gesällbrev och bimäster efter att ha varit biodlare i många år?
Mästarbrev – jag har funderat på detta länge, men sen tog det ett tag innan det blev allvar med att göra något åt det. Jag ville få mer struktur och utveckla min egen biodling, kunna ta den en nivå till. 

Vill du berätta lite om hur det har gått till att bli bimäster?
– I våras såg jag att Hantverksrådet lade ut datum för mästarutbildning och sökte direkt. Det är en utbildning på 10 veckor och omfattar ca 150 tim på distans. Jag har gått kursen under sept-okt nu under hösten.

Hur har utbildningen varit?
Ämnen i utbildningen riktade sig mot företagande, regelverk, ekonomi, ledarskap, juridik och marknadsföring. Erfarna företagsledare undervisade och Micke tyckte det var en hög nivå på utbildningen hos Hantverksrådet, helt enkelt vad man kan förvänta sig av en mästarutbildning.

Vad ska du göra med titeln bimäster nu?
Just nu är jag i ett vakuum efter intensiva tuffa två år, ska landa i detta nu och kommer att jobba för att lyfta min verksamhet ett steg till.

Mästarbrevet kommer att delas ut i samband med konferensmiddagen under biodlarkongressen Apiscandia 2024 i februari i Stockholm.

– Jag är väldigt tacksam för de kollegor som genom åren har hjälpt, väglett och inspirerat mig i biodlingen och som varit oerhört generösa med sina kunskaper. Utan dem hade jag inte kommit så här långt och bli biodlingsbimäster, avslutar Micke