Sveriges enda nu verksamma kvinnliga Bimäster!

Stort grattis till Monica Larsson som denna veckan fått sitt Mästarbrev utfärdat av Hantverksrådet, deras första kvinnliga Bimäster! Monica gick Yrkeshögskola för Biodling och tog sitt Gesällbrev 2011. Och under hösten 2023 valde hon att gå vidare för att ta sitt Mästarbrev. Det innebär nu att det finns tre personer i Sverige som blivit Bimäster utfärdat av Hantverksrådet. Hantverksrådet tog 1992 över utfärdandet av Gesäll- och Mästarbrev.

Monica Larsson är biodlare sedan 2009 och driver sin verksamhet, Monica Larsson biodling, på Bjärehalvön. Monica är specialiserad på drottningodling och binas näringsbehov. Mer om Monica kan du läsa här: mlbiodling.se

Vi passade på och ställde fyra frågor till Monica.

Vill du berätta lite om hur det har gått till att bli bimäster?
Efter ansökning samlades alla i Leksand över en helg. Där träffades en mängd yrkesfolk från olika yrken som hade samma mål, att vara bäst på det man gör. Under den träffen hade vi föreläsningar om mästarbrev och dess betydelse, ledarskap och vad det innebär att vara företagare. Det var otroligt givande och positiv.

Hur har utbildningen varit?
Utbildningen var digital och pågick under 10 veckor. Vi fick lära oss allt inom företagsekonomi, lagar och regler, avtal, anställningsavtal, löner, försäkringar, omvärldsanalys, marknadsföring, m.m. Efter varje kapitel fick vi olika uppgifter att lösa som sedan skickades in. Utbildningen har varit strukturerad och ganska lätt att följa.

Vad fick dig att satsa på att ta både gesällbrev och bimäster efter att ha varit biodlare i många år?
Jag utbildade mig som yrkesbiodlare på Yrkeshögskola för Biodling och tog Gesällbrev 2011. Det gjorde jag för att jag ville vara en bra biodlare och ha bra kunskap inom biodlaryrket. Efter jag hade tagit Gesällbrevet fortsatte jag att läsa och lära mig mer om bin, biodling och företagande och målet har alltid varit att nå mästartiteln. Mästarbrev innebär att man har yrkeserfarenhet och har gått en rigorös utbildning vilket visar att man behärskar yrket på mycket hög nivå. För mig som erhåller mästarbrev är det en stor ära och en betydelsefull milstolpe i min karriär.

Vad ska du göra med titeln bimäster nu?
Behålla den framförallt! Reglerna är mycket strikta och jag måste hålla min yrkeskunskap på en hög nivå framöver också dvs. jag kommer aldrig sluta lära mig. Detta är en ny början på min karriär som biodlare och Mästarbrev är ett bevis på kvalitet och skicklighet inom biodlaryrket. Jag vill också inspirera att fler kvinnor vill ta steget att bli bimästare!

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).