Vad är honung

Honung
Enligt EU:s definition är honung det naturliga söta ämne som Apis mellifera-bin bereder av nektar från växter eller av sekret från levande växtdelar eller av exkret av växtsugande insektsarter på de levande växtdelarna, som bina samlar och omvandlar genom att förena dem med egna särskilda ämnen, deponerar, torkar, lagrar och låter utvecklas i vaxkakor.

För att kallas honung
– ska produkten uteslutande komma från binas insamling, annars är det inte honung. Honung kan se ut och smaka på olika sätt trots att det är samma produkt. Vad bina samlat in har betydelse för hur honungen ser ut och smakar. Honungens utseende och konsistens beror också på var i landet växten finns och hur honungen hanterats. Nyslungad honung är naturligt flytande men efter en tid kristalliseras den och blir sockrig. Ympad och rörd honung (kontrollerad kristallisering) har en tjockare och smörig konsistens.

Sorthonung
– kallas den honung som kommer från en specifik blomma eller växt. För att en honung ska få ha namn efter en blomma ska minst hälften av insamlandet komma från den specifika blomman. Några vanliga svenska sorter är lindhonung, ljunghonung, maskroshonung, klöverhonung och rapshonung. Smak och karaktär skiljer sig åt mellan olika sorters honung – från rapshonungens mjuka och milda sötma, lindhonungens ton av mentol till ljunghonungens riktigt mustiga och distinkta smak. Man kan även på doften känna när det är mycket nektar från lindblommor eller ljung i honungen. Olika sorters honung används även inom apiterapin för sina olika unika egenskaper.

Honung består av
– ungefär 75% sockerarter, och max 20% vatten samt enzymer, mineral-ämnen, vitaminer och aminosyror. Honungen har länge använts inom folkmedicinen för sin antibakteriella, läkande och hälsosamma effekt. Honungen är även antiinflammatorisk och antiviral. Traditionellt har honungen använts vid exempelvis halsont, hosta och sårläkning.
Honungskollen
Nationell Information för att öka kunskapen om och försäljningen av honung!
Biodlingsföretagarna har fått beviljat stöd för att lansera en nationell informationskampanj för att öka kunskapen, efterfrågan och försäljningen av honung och andra biprodukter hos konsumenten och livsmedelsindustrin.