Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Vi gratulerar Yngve – Ny Bimäster

Yngve Kihlberg, styrelseordförande i Biodlingsföretagarna och biodlare sen 19 år tillbaka har under hösten 2023 gått utbildning för att ta sitt Mästarbrev.

Vi passade på och ställde fem frågor till Yngve.

Vill du berätta lite om hur det har gått till?

Mästarutbildningen är i huvudsak inriktad på själva företagandet medan Gesällutbildningen är inriktad på det praktiska yrket. Mästarbrevet garanterar förutom stort yrkeskunnade erfarenhet i yrket även pålitlighet som företagare.

Utbildningen är inriktad på ekonomi, marknadsföring, personalfrågor, ledarskap m.m. Kort sagt allt som handlar om företagandet förutom den rena yrkeskunskapen.

Den genomförs i huvudsak som en distansutbildning i tio veckor efter en inledande kurshelg på Leksands folkhögskola och är gemensam för alla hantverksyrken.

Hur har utbildningen varit?

Det började med en inspirerande helg i Leksand med mycket bra föreläsare där jag träffade hantverkare från hela landet och allehanda yrken. Därefter har vi fått digitala föreläsningar och inlämningsuppgifter varje vecka i tio veckor.

Sammantaget har utbildningen gett en bra grund för att driva ett företag med personal.

Vad fick dig att satsa på att ta både gesällbrev och bimäster efter att ha varit biodlare i flera år?

Jag gick YH-utbildningen i Garpenberg 2010-2011 för att få en kunskapsgrund för att sadla om och bli biodlingsföretagare. Teori och praktik som gav ett mycket bra praktiskt kunnande och ett gesällbrev som bevis. 

Det var förutsättningen för mig att säga upp min anställning och våga satsa på biodlingen. Mästarbrevet innebär för mig en markering mot omgivningen att jag förutom biodlare dessutom är företagare. Jag ser mästarbrevet som en kvalitetsstämpel på mitt företagande.

Vad ska du göra med titeln bimäster nu?

Självklart skall jag använda den i min marknadsföring! Mästarbrevet är en kvalitetsstämpel som sticker ut och förhoppningsvis gör att mina kunder känner ett större förtroende för mina produkter och mitt företagande.

Fakta:

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).